недеља, 21 јул 2019
Налазите се овде:
Школа траје два века ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 16 децембар 2011 11:03

Школа траје два века!

Десетак километара од Чачка, у питомом Заблаћу, а уочи Првог српског устанка прорадила прва сеоска основна школа у Пожешкој нахији и опстала упркос турском зулуму!

За време владавине вожда Карађорђа у свим српским варошима и понеким селима радиле су основне школе. Карађорђе је још 1808. године поручивао ђацима: ,,Слушајте ваше учитеље и поштујте их. Ја њих не разликујем од мојих војвода. Учитељ и војвода преда мном равни су''.

Прва школа није била велелепна палата, иако је била једина у Пожешкој нахији. Школа се није разликовала од осталих кућа у селу у коме су само велике газде за то време могле имати кућу од брвана (тесано дрво). Тадашња школа била је направљена пола од брвана, а пола од чатме (зид оплетен прућем и облепљен блатом).

Пред крај 19 века, угледни људи Заблаћа увидели су потребу да се изгради нова школска зграда и од 1894. Године почели скупљати новац за изградњу школе. Изградњу школе одобрио је министар 1901.године. Одбор за изгрању школе формирао је прота Владимир Поповић, свештеник Заблаћски, са циљем да се прикупе средства за градњу кроз годишњи разрез пореза који би се сливао у буџет за градњу школе. Одбор је формиран 1894. године, када су донета Правила за подигнуће нове школе у Заблаћу, формиран је буџет за градњу нове школе.


Skola1
Градња школе је завршена у августу месецу 1904.године, а прве ђаке је примила у септембру 1904.године.

У току ратова школа је паљена и уништавана , али и обнављана. Данас је стара школска зграда под заштитом државе као споменик културе.
 

 

Skola2
Нова школска зграда је саграђена 1975.године, са савременим учионицана, библиотеком и канцеларијом наставног особља.

 

 

 

 

Skola3У склопу школског дворишта налазе се школска кухиња са трпезаријом,

 

 

 

 

Skola4и фискултурном салом изграђеном средствима Града Чачка 2008.године.

Последње ажурирано четвртак, 02 фебруар 2012 08:25